προέλευση: Γλωσσάρι ασφαλείας στο διαδίκτυο | Norton
Για να βρείτε περισσότερες Όροι ασφαλείας που δεν αναφέρονται εδώ, πηγαίνετε κατευθείαν στο Norton glossary.


M

Malware

Προέρχεται από τις λέξεις "malicious software" (Κακόβουλο λογισμικό). Λογισμικό σχεδιασμένο για να βλάψει, καταστρέφοντας συστήματα και δεδομένα, παραβιάζοντας το ιδιωτικό απόρρητο, υποκλέπτοντας πληροφορίες, ή παραβιάζοντας υπολογιστές χωρίς άδεια. Σε αυτά περιλαμβάνονται ιοί, worm, Trojan horse, κάποια προγράμματα keylogger, προγράμματα spyware, adware, και bot.

N

Network ή computer network (Δίκτυο ή δίκτυο υπολογιστών)

Μία ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές συνδεδεμένους με καλώδια ή με χρήση ασύρματων σημάτων ή και με τα δύο, οι οποίοι μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τα πρωτόκολλα δικτύου. Επίσης, τα δίκτυα μπορεί να περιλαμβάνουν άλλες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων εκτυπωτών, συσκευών router και hub δικτύου.


Network hub (Κόμβος δικτύου)

Μία συσκευή που συνδέει πολλούς υπολογιστές μεταξύ τους σε ένα τοπικό δίκτυο.

P

Phishing

Μία προσπάθεια παραπλάνησης ανθρώπων για την υποκλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών, όπως αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και κωδικούς πρόσβασης. Οι τεχνικές Phishing συνήθως περιλαμβάνουν τη χρήση ηλεκτρονικών ή άμεσων μηνυμάτων που φαίνονται αληθινά, σε συνδυασμό με κάποιες πλαστές ιστοσελίδες ώστε να πραγματοποιήσουν πλαστές αιτήσεις για παροχή πληροφοριών (π.χ. για το ψάρεμα δεδομένων). Βλέπε επίσης, social engineering (κοινωνική μηχανική).


Pharming

Μία προσπάθεια εξαπάτησης των χρηστών που πλοηγούνται στο διαδίκτυο μέσω της παραβίασης του ονόματος τομέα (domain name) ή της διεύθυνσης κάποιας ιστοσελίδας, και την ανακατεύθυνση των χρηστών σε μία πλαστή ιστοσελίδα όπου αποστέλλονται πλαστά αιτήματα για παροχή πληροφοριών. Βλέπε επίσης, URL spoofing.

S

Spam

Αυτόκλητα μηνύματα ηλεκτρονικούταχυδρομείου, που συνήθως αποστέλλονται μαζικά σε ένα μεγάλο αριθμό τυχαίων λογαριασμών. Συνήθως περιλαμβάνουν διαφημίσεις για προϊόντα ή υπηρεσίες. Επίσης χρησιμοποιείται σε απάτες μέσω phishing και άλλες online απάτες. Η λήψη τέτοιων μηνυμάτων μπορεί να περιοριστεί με χρήση κατάλληλου λογισμικού φιλτραρίσματος του ηλεκτρονικούταχυδρομείου.


Spim ή instant spam

Αυτόκλητα άμεσα μηνύματα, που συνήθως αποστέλλονται μαζικά σε ένα μεγάλο αριθμό λογαριασμών IM. Συνήθως περιλαμβάνουν προωθητικά υλικά και συνδέσμους σε σελίδες προϊόντων. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε απάτες μέσω phishing ή για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού. Βλέπε επίσης, spam.


Spyware

Λογισμικό που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή σας και τις δραστηριότητές σας, και τις αποστέλλει σε τρίτα άτομα μέσω διαδικτύου. Τα προγράμματα Spyware συνήθως εκτελούνται στο παρασκήνιο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εγκαθίστανται στον υπολογιστή σας χωρίς να το γνωρίζετε ή να έχετε δώσει την άδειά σας.

T

Trojan horse

Ένα κακόβουλο πρόγραμμα μεταμφιεσμένο σε νόμιμο λογισμικό. Συχνά παρέχει σε κάποιον τρίτο τη δυνατότητα να αποκτήσει τον απομακρυσμένο έλεγχο του υπολογιστή σας. Επίσης, μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις σε δεδομένα ή συστήματα. Σε αντίθεση με ιούς και worm, τα Trojan horses δεν μπορούν να αναπαραχθούν ή να διαδοθούν από μόνα τους και επομένως βασίζονται σε άλλες μεθόδους διανομής.

U

URL

Uniform Resource Locator (Ενιαίος εντοπιστής πόρου) Είναι η διεύθυνση μίας ιστοσελίδας ή μίας τοποθεσίας Web (π.χ. www.symantec.com ή www.symantec.com/home_homeoffice/index.html). Τα προγράμματα πλοήγησης χρησιμοποιούν τις διευθύνσεις URL για να αναγνωρίσουν και να κάνουν λήψη των σελίδων Web από τον διακομιστή Web στον οποίο βρίσκονται.


URL spoofing

Προσπάθεια μεταμφίεσης ή απομίμησης της διεύθυνσης URL που εμφανίζεται στη γραμμή διεύθυνσης του προγράμματος πλοήγησης. Χρησιμοποιείται σε επιθέσεις phishing και άλλες online απάτες προκειμένου να κάνει τις πλαστές ιστοσελίδες να μοιάζουν σαν νόμιμες. Αυτός που πραγματοποιεί την επίθεση στην ουσία κρύβει την πραγματική διεύθυνση URL καλύπτοντάς την με μία φαινομενικά νόμιμη διεύθυνση ή με τη χρήση μίας παρόμοιας διεύθυνσης URL.

V

Virus (ιός)

Ένα πρόγραμμα που μπορεί να αναπαραχθεί και να μολύνει άλλα αρχεία, προγράμματα και συστήματα υπολογιστών. Κάποιοι ιοί μπορούν απλώς να αναπαραχθούν μόνοι τους, ενώ άλλοι μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στον υπολογιστή σας και στα δεδομένα σας.